Bomen Gasterenseweg (Gasteren / Anderen)

Op 8 december is er een informatieavond betreffende de bomen aan de Gasterenseweg geweest.
Er is gesproken over de resultaten van het uitgevoerde onderzoek naar de conditie van de bomen. Langs de weg staan ca. 600 bomen bestaande uit ca. 90 eiken, 260 esdoorns en 240 berken.

De conditie van ca. 150 bomen is slecht tot matig. Circa 30% van de bomen heeft een toekomst verwachting korter dan 5 jaar en 55% heeft een toekomstverwachting van 5 – 15 jaar.  Het blijkt dat de esdoorns en de berken het slechts zijn, de eiken zijn op één na goed.  Het college van B&W heeft het voornemen uitgesproken om de slechte bomen te kappen en de goede bomen te snoeien.

Het voorstel is om de esdoorns en de berken te kappen. Tijdens de informatieavond is o.a. gevraagd waar de slechte bomen staan en of het mogelijk is om het kappen gefaseerd te doen. Hier is nog geen besluit over genomen. Daarnaast is er gevraagd waar de slechte bomen precies staan.

Slechte bomen kenmerken

We hebben een kaartje bijgevoegd waar de slechte bomen rood gekleurd op zijn weergegeven. De redelijke en de goede bomen zijn zwart gekleurd weergegeven.

Herplanten

De Gasterenseweg is opgenomen in de “Landschapsvisie Drentsche Aa”.

De landschapsvisie betreft het gehele stroomgebied van de Drentsche Aa waar de Gasterenseweg ook in ligt. Op basis van de genoemde visie zou er niet herplant moeten worden op de es en het beekdal. De es ligt o.a. aan de noordzijde van Anderen. Aansluitend aan de es bevindt zich het eerste beekdal meer richting Gasteren, in de bocht, bevindt zich een tweede beekdal. Genoemde stukken zouden op basis van de landschapsvisie niet herplant moeten worden. Dit is met pijlen op de kaart weergegeven.

Besluit vorming

Betreffende de bomen langs de Gasterenseweg zal in 2015 verdere besluitvorming plaats vinden. Wij zullen u daarvan op de hoogte houden.